Europees platform gelanceerd

 

14/02/2014 - Vandaag werd in Bangkok, op de vooravond van het tweejaarlijkse wereldcongres van de World Professional Association for Transgender Health (WPATH), een nieuw Europees platform gelanceerd: het European Professional Association for Transgender Health (EPATH). EPATH wenst de mentale, fysieke en sociale gezondheid van transgender personen te verbeteren.

 

EU leaders to discuss human rights and LGBTI equality

Wednesday 12 February, ILGA-Europe is bringing candidates to the European Commission’s Presidency and other high-level representatives from the five main European political parties to discuss the human rights and LGBTI equality agenda of the next European Parliament and Commission.

Homofobie in Europa is helaas nog geen gewonnen strijd

 

 Dinsdag werd in het Europees Parlement het Lunacek-rapport goedgekeurd. Het rapport vraagt aan de Europese Unie te werken aan een roadmap naar minder discriminatie van holebi's en transgenders. Bart Staes, europarlementslid voor Groen, schreef een opiniestuk over homofobie in Europa.

 

Amnesty International klaagt Europees transgenderbeleid aan

Amnesty International vindt dat Europa de mensenrechten van transgenders schendt. Dat staat te lezen in een nieuw rapport. Wanneer transgenders hun genderaanduiding officieel willen veranderen, zijn ze genoodzaakt psychiatrische onderzoeken, hormonenkuren, chirurgische ingrepen en sterilisatie te ondergaan. Lang niet alle transgenders willen echter zo ver gaan. Amnesty vindt dat het niet aan de staat is om die keuze op te dringen.

Het rapport focust op zeven Europese landen waar de internationale mensenrechten geschonden worden, waaronder België. Amnesty International dringt er bij minister van Justitie Turtelboom op aan om de wet bij te stellen. Transgenders zouden via een snelle, toegankelijke en transparante procedure hun genderaanduiding moeten kunnen veranderen.

Transgenders en hun omgeving verenigd op T-Day

De T-Day in Antwerpen lokte een 100-tal geïnteresseerden. Er is duidelijk vraag bij transgenders en hun omgeving naar een plaats voor ontmoeting, ontdekking en dialoog. Er waren boekenvoorstellingen, workshops en een standjesmarkt.

Presentator Sven Pichal beet de spits af en introduceerde Erica De Winter en Fran Bambust die hun boeken kwamen voorstellen. Erica De Winter schreef een roman met een autobiografische noot over getrouwd zijn met een transman. Erica’s man was aanwezig in de zaal en luisterde rustig toe. Fran Bambust introduceerde haar nieuwe boek ‘Zeven dubbeltjes en een trein’. Ze wou naar eigen zeggen absoluut geen biografie maken, omdat ze die ervaring al had met haar werk als ghostwriter van de biografie van Wendy Van Wanten. Ze liet zich wel inspireren door haar eigen leven voor haar nieuwe jeugdroman. Daarbij maakte ze van haar directe omgeving de helden. In het boek gaat een jongen op zoek naar zijn broer die plots verdwenen is. Hij heeft een vreemde trein genomen, de trein als symbool van de vlucht en de belofte op een beter leven.