Aan de achterkant was alles in orde

Samuel Dali De Schepper

  • Persoonlijk verhaal van Samuel Dali De Schepper die geslachtsoperatie onderging
  • Oprecht en emotioneel geschreven, met veel gevoel voor humor
  • Boek maakt komaf met stereotiepe denken over gender en is leidraad voor wie in zelfde situatie zit en hun omgeving.


“Wat wil je later worden?” vroeg mijn tante, terwijl ze me nieuwsgierig aankeek.
“Later als ik groot zal zijn?” aarzelde ik, “dat weet ik nog niet.”
Maar ik wist het wel. Ik wou een jongen worden. Gewoon zijn hoe ik me voelde.

Samuel Dali De Schepper wordt geboren als meisje, maar voelt zich al sinds zijn prille jeugd gevangen in dat lichaam. Jarenlang worstelt hij met zichzelf tot hij op zijn veertigste een ingrijpende beslissing neemt. Na enkele geslachtsaanpassende ingrepen wordt hij ook uiterlijk een man.

In dit boek spreekt Samuel open en eerlijk over zijn gevoelswereld en belicht hij alle stappen in zijn transitie. Zijn verhaal, vlot geschreven en boordevol humor, is een echte eyeopener en laat je stilstaan bij het stereotype hokjesdenken over man en vrouw.

Voor de maatschappij zijn transgenders een kleine minderheid, waarover weinig geweten is. Toch zijn er steeds meer meldingen van mensen die ontevreden zijn met hun geboortegeslacht. Dit boek is een leidraad voor al wie zijn gender in vraag stelt, maar ook voor familie en vrienden van transgenders en hulpverleners kan het een bron van informatie en steun zijn.
 
Het boek schetst een eerlijk beeld van Samuels gevoelswereld, de sociale impact en de reactie van de buitenwereld. Het belicht ook de complete transitie, van eerste intakegesprek tot geslachtsaanpassende ingrepen. Dit alles resulteert in een veelzijdig boek, openhartig, aangrijpend en boordevol humor.

 

 

De auteur: Samuel Dali de Schepper


Samuel Dali De Schepper wordt op 10 mei 1962 geboren als Veerle Angela Theofiel De Schepper. Hij groeit op in een gezin met vier kinderen in Beveren-Waas. Nadat zijn jongere broertje geboren wordt, beseft hij dat hij geen meisje is, ook al lijkt dat op het eerste zicht misschien zo. De buitenwereld erkent zijn broertje als jongen, maar zelf moet hij naar een meisjesschool. Hij voelt zich abnormaal en een buitenbeentje, maar er waren destijds geen computers of boeken die hem wegwijs konden maken in deze genderproblematiek. Als goed opgevoede christen weet hij zelfs niet wat gender is, laat staan wat transseksualiteit betekent, en probeert hij gewoon te leven met zijn handicap en goed te voor zijn omgeving en zijn ouders te behagen.

Vaak wordt hij gezien als een tomboy en het pleziert hem als men hem voor een jongen houdt. In de liefde heeft hij echter geen succes en op school ontspoort hij volledig omdat hij niet weet wat hij wil worden, behalve dan een man. Na een woelige puberteit verlaat hij de schoolbanken en begint hij te werken bij de Regie der Posterijen. Leven valt hem verschrikkelijk zwaar, maar hij probeert er iets van te maken. Op zijn 23e gaat hij samen met zijn vriendin in Antwerpen wonen en eind jaren tachtig besluit hij terug naar school te gaan, na drie loodzware jaren slaagt hij met onderscheiding en mag hij zijn diploma Ehokt, Graduaat in Marketing & Reclame in ontvangst nemen. Daar gebeurt echter niets mee want hij koestert geen ambities, tenzij… man worden.

Samuel wordtopnieuw geconfronteerd met zijn angsten na een reportage van Paul Jambers over transseksualiteit. Hij herkent zich meteen in de gewezen tenniskampioene Marianne, die David wordt. Meer dan ooit moet hij vechten om zijn probleem uit zijn bewustzijn te weren. Zijn verstand blijft zijn verlangens ontkennen, maar zijn lichaam wordt ziek en hij ziet geen uitweg meer.

Op zijn veertigste komt het keerpunt en besluit hij te luisteren naar zijn lichaam en innerlijke stem. Hij begint zijn transitie in 2003 met intakegesprekken bij het Genderteam, de volgende 4 jaar volgen de levensnoodzakelijke geslachtsaanpassende ingrepen in het UZ Gent. Pas daarna kan hij zich eindelijk thuis voelen in zijn lichaam. Hij kan nu open en volledig zichzelf zijn, liefde delen en beleven… Zijn levenskwaliteit is duizend keer beter, volledig aanvaard door familie en vrienden voelt hij zich intens gelukkig.

De meeste transgenders willen ongezien in de massa opgaan. Hierdoor blijft het in de marginaliteit hangen. Onbekend is onbemind. Daarom wil Samuel transparant vertellen over zijn transitie om een positief voorbeeld te zijn en andere transgenders aan te moedigen in openheid zichzelf te zijn. Hij wil genderdiversiteit promoten en hokjes doorbreken zodat ieder mens zijn gender vrij kan beleven en niet gebonden wordt aan opgelegde normen en definities. Hij participeerde als bestuurslid in een transgenderwerkgroep om te ijveren voor betere voorwaarden voor transgenders, was zelfs medeoprichter van T-jong (de eerste transgender jeugdbeweging in Vlaanderen).  Hij is beschikbaar voor persoonlijke coaching op verzoek en geeft lezingen in scholen en aan verenigingen. Op vraag van Pascal Seynhaeve, eindredacteur van het human interest programma Koppen, werkt hij in 2009 mee aan een reportage: http://www.deredactie.be/permalink/2.27673?video=1.1620096

Een interview met Samuel Dali De Schepper? Contacteer hem via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

 

Aan de achterkant was alles in orde

Uitgeverij Davidsfonds

ISBN nummer : 
978 90 5826 996 6

22.50€

Online Bestellen kunt u via deze link